Please Activate WooCommerce Plugin First, to use it.

Na kole z Rajradu do Židlochovic – Rodičem v Brně

Jestli s rodinou jezdíte rádi na kole a moc nemusíte přeplněné cyklostezky, tak tohle je ideální volba. Tato trasa je velmi nenáročná a až na jeden malý kopeček vede stále po rovince.

Naši cestu jsme začali v Rajradu u Benediktinského kláštera a pokračovali jsme po Svatojakubské cestě směr Židlochovice. Na Svatojakubskou cestu se napojíte hned vedle kláštera. Je to moc příjemná cestička skoro bez lidí a děti určitě potěší, že hned po 3 kilometrech je jedno moc pěkné dětské hřiště. Tady jsme tedy nemohli neudělat naši první přestávku. Dále jsme se opět napojili na Svatojakubskou cestu a pokračovali stále po červené turistické značce. Po dalším kilometru jsme zastavili u tůně Ludmily. Tady žáby hrály doslova koncert, což byl pro děti veliký zážitek. Když tu pojedete na jaře, žáby uvidíte doslova všude. Po cestě jsme ještě míjeli jedno moc příjemné občerstvení i s dětským hřištěm přímo u cesty.

Po příjezdu do Vojkovic nás navedla Svatojakubská cesta na hlavní silnici, což s dětmi neradi jezdíme, tak jsme ji šikovně objeli po bočních uličkách a polní cestě za koupalištěm a byla to dobrá volba. Potkali jsme tady i ovečky a pokračovali směr zámek Židlochovice, respektive jeho zámecký park. Tady jsme v krásném prostředí posvačili, kochali se výhledem na zámek a vymýšleli cestu zpět. Jet stejnou cestou už by bylo pro děti nezajímavé, tak jsme rozhodli, že nazpět pojedeme kolem řeky Litavy do Opatovic, kolem Návesního rybníku a napojíme se na naučnou stezku Rajhradsko. Snažili jsme se maximálně vyhýbat silnicím, tak jsme se občas projeli i po polní cestě.

Jaké bylo úžasné překvapení, když jsme na závěr naší cesty těsně před cílem potkali ještě jednou nádherné hřiště plné dřevěných soch. To bylo pro děti opravdu za odměnu, že tak krásně šlapaly a z původních namyšlených 14 km ušlapaly skoro 20 km. Pokud by pro vás byla celá trasa příliš dlouhá, lze podniknout jen první část, v Židlochovicích pak naložit kola do vlaku a vrátit se zpět.

Celou naši trasu dáváme do mapy a třeba někoho inspirujeme. Za nás to byla určitě jedna z nejhezčích cyklotras, které jsme s dětmi podnikli. Na závěr u kláštera se můžete opět kvalitně občerstvit, ať už něčím malým na zub, nebo i obědem či večeří v restauraci Klášterní Taverna. I tady je na venkovní zahrádce dětské hřiště a další je opodál u Staré rajhradské pily.

Leave a Reply